17.03.2025 toitumisteemaline loeng

Loomise kuupäev 19.03.2025

4.tunni ajal toimus 6.-9. Klassi õpilastele toitumisteemaline loeng.  Lektoriks oli Madli Murumaa. 

Algas see põnevalt, kui 20 julget noort kutsuti ette ja neile pakuti kommi. Paluti komm ära süüa. Siis selgus, et sellest saadud energia kulutatakse 4- minutilisel jooksul ning kõik eesolijad pidid tegema nii kaua kohapeal jooksu. 

Edasi oli juba tuttav jutt:  lektor rääkis toidupüramiidist, millel on toidugruppide soovituslikud toidukogused esitatud vahekorras, mis tagavad organismile vajalikud ained. Toidupüramiid näitab, mida süüa vähem ja mida rohkem.

Püramiidi järgi tuleks koguseliselt enam süüa köögivilju, täisteratooteid, marju ja puuvilju, koguseliselt vähem aga piimatooteid, midagi toidugrupist kala-muna-(linnu)liha ning lisatavaid toidurasvu, pähkleid ja seemneid.

Rääkis taldrikureeglist:  erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt vähemalt pool taldrikust; valgurikas toit, nagu kala, (linnu)liha, kodujuust, kaunviljad vm võiks moodustada umbes veerandi taldrikust; lisand, näiteks tatar, kartul vm ülejäänud veerandi taldrikust.

Seletas, miks osad toidud annavad süües halba, osad head enesetunnet.

Rääkis vee joomise vajalikkusest. 

Kordamine on tarkuse ema. 

Viimati muudetud 19.03.2025.