Räägime kliimamuutustest 8.10.2024

Loomise kuupäev 11.10.2024

Teisipäeva hommikut alustasid kaheksandikud-üheksandikud loengut kuulates. Seekord rääkis Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskuse vanemekspert Ivo Krustok. Ja teemaks oli Euroopa kliimapoliitika ja kuidas see meie tulevikku kujundab. 

Loengust saime kuulda päris huvitavaid fakte – prognooside kohaselt tõuseb 80 aasta pärast (2100.a) Eestis keskmine temperatuur +4.3 kraadi ja sademete hulk kasvab 19%. Tõenäoliselt kaovad igasugused taimekooslused, meid ähvardavad erinevad parasiidid (kooreürask), tuule kiiruse tõustes kasvavad tormikahjustused. Elurikkus väheneb, mitmed liigid kaovad, vohavad invasiivsed liigid. Peame oma elu üsna palju ümber korraldama.

 Selleks, et inimmõju kliimale vähendada, on Euroopa Liidu erinevad institutsioonid võtnud vastu mitmeid seaduseid. Aastaks 2050 peab kasvuhoonegaaside heide ja sidumine olema tasakaalus, aastaks 2030 peab kasvuhoonegaaside netoheide vähenema 30% ja kõikide nende mõjudega peab elanikkond ka võimalikult rahuldavalt toime tulema. Eesti riik saab üsna arvestatava summa (veidi üle 6 miljardi euro), et järgmise kuue aasta jooksul kliimamuutustega tegeleda

Õpilased olid hommikul veidi unisevõitu ja küsimusi väga palju ei tekkinud. Aga teema oli huvitav ja silmaringi laiendav.

Õp. Leelo Lusik

Viimati muudetud 11.10.2024.